• o asociatie de oameni liberi
  • o cale de educatie pentru viata
  • o fratie
  • o abordare moderna
  • un pas spiritual
  • o societate organizata
  • o abordare organizata

Francmasoneria este in primul rand o asociatie intre oameni liberi de toate credintele si din toate orizonturile sociale, bazata pe toleranta. Ea este imbogatita de diversitatea confesionala si sociala care se uneste intr-o cauza comuna, aceea de a-si urma calea spre autoperfectionare.

Pentru aceasta Francmasoneria furnizeaza instrumente simbolice si traditionale oricarei persoane care doreste sa se perfectioneze. Perfectionarea se poate obtine numai prin experienta de viata si prin insusirea unui comportament moral.

Este o fratie care permite individului sa se imbogateasca cu experientele celorlalti si, in fata multitudinii de puncte de vedere, sa raspunda practic la problemele pe care epoca in care traim le ridica. “Modernitatea” nu mai este asociata cu o idee monolitica, ci ia in considerare complexitatea si bogatia diverselor noastre relatii.

Este un pas spiritual structurat atat intr-o organizatie, cat si intr-un mod de viata. Organizatia masonica exista ca sa asigure libertate si independenta in munca individului, precum si pentru a asigura sprijinul colectiv. Drumul este alcatuit din etape care permit progresul treptat, fara posibilitatea de a obtine autoritatea.

Cu acest amestec de libertate individuala si traditie care ar putea parea surprinzator Francmasoneria a reusit sa supravietuiasca intacta din secolul al XVIII-lea pana acum, ramanand neschimbata si in acelasi timp nedemodata.

O organizatie de oameni liberi
Pare sa fie la fel de important a cultiva libertatea celorlalti ca si pe cea personala. In ce priveste libertatea celorlalti nu numai ca individul isi imbogateste gandurile si experientele, dar mai degraba poate descoperi ca certitudinile sale nu mai sunt atat de clare. Nu este o incercare de a obtine un anumit sincretism intre religii si umanism, ci de a fi deschis catre culturile universale care au contribuit la imbogatirea gandirii omenesti. Respectand libertatea celorlalti, individul obtine propria sa libertate, in afara oricaror alte obiceiuri, credinte pe care le-a adoptat in mod inconstient. Omul este legat de multe traditii nationale si religioase. Deci nu este o problema de negare a credintelor, ci de a le adopta pe deplin constient si liber. Aceasta libertate poate fi exercitata ajungandu-se pana la posibilitatea de a parasi asociatia in momentul in care miscarea masonica nu mai coincide cu personalitatea individului.

O cale de educatie pentru viata
Unitatea biologica a umanitatii presupune eradicarea rasismului. Nu exista un om superior sau inferior altuia, ci numai o mare diversitate etnica si culturala, asociata cu diferite etape in evolutia societatii. Fiind interdependent cu toate fiintele din univers, de la cele mai mici pana la cele mai complexe, si fiind constient de acest lucru, omul se simte unit cu spiritul etern, Spiritul sau Arhitectura Cosmosului, simbol al perfectiunii fara reprezentare dogmatica.
Cuvantul “moral”, despre care intr-un anumit timp s-a spus ca este dogmatic dar reabilitat astazi in numele eticii, are mai multe intelesuri. In calea masonica spre autoperfectionare, are un inteles simplu si face parte din aceasta lucrare pentru obtinerea libertatii, cunoscand felul in care putem pune gandurile si actiunile noastre in scopul unei actiuni concertate. Acest acord este departe de a fi usor de realizat in contextul vietii contemporane si necesita curaj.

O fratie
In cautarea autoperfectionarii este important a gasi un grup de oameni pentru a schimba idei pentru intr-ajutorare si a incerca sa devii tolerant. Aceasta fratie este o legatura profunda care ne leaga de alti oameni, fie ca sunt masoni sau nu.

O abordare moderna
Omul modern trebuie sa aiba o viziune globala. Trebuie sa priveasca dincolo de barierele rasiale, filozofice si religioase care adesea il separa de alti oameni. Dogmatismul in toate formele sale nu poate fi decat negativ in lumea contemporana. Francmasoneria este o experienta care arata ca universalitatea nu este si intr-adevar nu ar trebui sa fie sinonima cu uniformitatea, ci dimpotriva.

O educatie spirituala
Pentru a mentine aceasta diversitate in armonie Francmasoneria traditionala face apel la principiul superior care depaseste realitatea materiala, sociala si religioasa. Unii il numesc Dumnezeu, altii Energie, dar in masonerie se numeste Marele Arhitect al Universului, pentru a nu intra in discutii contradictorii. Aceasta combinatie intre credinta intr-o fiinta superioara, principiile morale si metoda autoperfectionarii transforma Francmasoneria intr-o abordare spirituala in sens larg.

O societate organizata
Francmasonii lucreaza impreuna in loji care, la randul lor, formeaza Mari Loji sau Mari Oriente. Fiecare loja cuprinde un consiliu si un presedinte (Maestru Venerabil) la fel ca in orice organizatie. In acelasi spirit Marile Loji au un Mare Consiliu si un Mare Maestru. Aceasta structura nu stabileste o ierarhie, ci o organizare. Consiliul are rolul de a coordona lucrul in loji, precum Marile Loji coordoneaza activitatile din loji.Pentru a fi siguri ca nici o forma de autoritate individuala autocrata sa nu se formeze in cadrul ei au loc alegeri la intervale regulate pentru Consilii si Marele Consiliu.Principiul absolut este:Masoni liberi in Loji libere.Francmasonul trebuie sa se supuna unui singur lucru:obligatia pe care o are cu el insusi; sa lucreze pentru autoperfectionare in raport cu alegerea facuta, alegere pe care a facut-o singur si pe deplin liber.
Metoda masonica este structurata in trei sisteme de grade. Bogatia de scenarii este imensa pentru ca individul poate avansa numai treptat, metoda masonica fiind structurata pe mai multe grade care constituie numarul de etape care trebuie parcurse. Faptul ca un francmason a parcurs o etapa nu il face superior ierarhic in fata celorlalti care inca nu au atins-o, ci il obliga sa ii ajute sa o parcurga. Fiecare grad are invataturile si simbolistica sa asupra carora francmasonul trebuie sa mediteze.

Ce nu este Francmasoneria?

– nu e o organizatie prozelita
– nu e o organizatie elitista
– nu e o organizatie filantropica
– nu e o organizatie misogina
– nu e o secta religioasa
– nu e o organizatie secreta
– nu e o organizatie oculta

A spune ce nu este masoneria comparand-o cu ceea ce este este o dovada insuficienta pentru a arata ceea ce este. Cu toate acestea, este oportun sa elucidam anumite neintelegeri asupra ei care au fost generate de marturii indirecte.

Francmasoneria nu practica prozelitismul, altfel s-ar cunoaste mai multe despre existenta, obiectivele sale etc.

Nu este o societate elitista, criteriul principal de recrutare fiind dorinta fiecaruia de a se perfectiona si pentru aceasta, financiar, cere o taxa de inscriere, ca orice alta organizatie. Nu este nici o societate filantropica, nici o societate comerciala.

In ciuda faptului ca Obedientele regulare nu admit femei, aceasta nu inseamna ca Francmasoneria este rezervata exclusiv barbatilor, din moment ce exista si Obediente feminine si mixte , acestea fiind considerate neregulare.

Francmasoneria nu este nici religie, nici secta, ci o abordare spirituala, bazata pe libertatea individuala si pe toleranta reciproca. Accepta membri din toate religiile.

Nu este o societate secreta deoarece a fost constituita ca o asociatie recunoscuta oficial si existenta si obiectivele sale sunt cunoscute publicului larg.

Nu este nici o societate oculta, deoarece lucrarea sa se bazeaza numai pe parerile comune ale membrilor sai si pe impartasirea experientelor comune folosind unelte intr-o maniera simbolica.

Francmasoneria nu este o organizatie prozelita
Francmasoneria nu face prozeliti si nu converteste deoarece esenta sa este aceea ca un candidat se simte chemat sa-si insuseasca felul de viata masonic prin libertatea alegerii si nefiind influentat in decizia sa. Este normal ca viitorii candidati care doresc sa devina francmasoni sa simta nevoia de a evolua spre o gandire cu vederi largi, comportament insusit firesc de catre francmasoni.

Francmasoneria nu este o organizatie elitista
Francmasoneria nu poate fi considerata o elita sociala sau economica datorita faptului ca valoarea si prestigiul sau rezulta din extraordinara diversitate culturala, intelectuala, religioasa si de civilizatii a membrilor sai si are mai putina legatura cu starea lor materiala.

Francmasonii sunt interesati ca persoanele care doresc sa intre in Francmasonerie sa caute in mod sincer drumul catre autoperfectiune si nu un loc in care sa se desfasoare afaceri comerciale.

Din punct de vedere financiar, se plateste o taxa modica de inscriere care nu reprezinta un obstacol pentru cei care vor sa faca acest pas.

Francmasoneria nu este o organizatie filantropica
Francmasoneria nu este o organizatie filantropica, in sensul clasic al cuvantului , deoarece urmareste in primul rand perfectionarea membrilor sai. Dar fratii desfasoara voluntar foarte multe si diverse forme de intr-ajutorare a membrilor cat si actiuni de caritate fata de semenii nostri aflati in nevoie. Marile Loji si multe alte loji administreaza si finanteaza scoli, spitale, camine de batrani, institute de cercetari stiintifice, biblioteci, muzee.

Francmasoneria nu este o organizatie misogina
Lojile regulare traditionale sunt deschise numai barbatilor. Acest lucru nu inseamna ca masoneria este in intregime asa. Exista de fapt Obediente exclusiv feminine sau mixte. Pe de o parte Francmasoneria s-a nascut din sistemul medieval al “Compagnonnage”-ului si de aceea mosteneste o traditie masculina. Pe de alta parte, lucrarea personala este perceputa altfel de femei fata de barbati. In diverse tari, orice individ poate alege sa-si impartaseasca experienta de natura masonica in obediente mixte sau cu persoane de acelasi sex, intr-o Obedienta masculina sau feminina.

Francmasoneria nu este o secta religioasa
Francmasoneria nu poate fi religie sau secta deoarece acest lucru ar intra in conflict cu principiul Tolerantei si cu respectul fata de libertatea religioasa individuala. Functionarea sa se bazeaza pe interzicerea absoluta a promovarii fortate a unei credinte, fie ea religioasa sau politica. Daca Traditiile sale sunt pe deplin respectate, intreaga organizatie masonica este conceputa pentru a permite fiecarui membru sa inainteze pe drumul propriu, imbogatindu-se cu experientele si opiniile celorlalti. Nu se permite ca punctul de vedere al unuia sa prevaleze fata de ceilalti, indiferent cine este sau daca sustine ca detine adevarul absolut.

Contrar fata de ceea ce se intampla in majoritatea sectelor, individul este liber sa paraseasca organizatia masonica. Intr-adevar, ceea ce propune este o metoda, insa Francmasoneria nu impune vointa sa, este un drum pe care fiecare il alege in mod liber. Totusi daca nu corespunde cu sentimentele cuiva, ii permite acestuia sa iasa din organizatie.

Francmasoneria nu este o societate secreta
Francmasoneria nu este o societate secreta deoarece se constituie ca o asociatie recunoscuta oficial, potrivit reglementarilor legale in vigoare din fiecare tara privind functionarea asociatiilor si fundatiilor, avand caracter non-profit. Existenta si obiectivele sale sunt cunoscute publicului larg. Majoritatea simbolurilor si ritualurilor sale pot fi gasite in biblioteci. Francmasoneria cauta sa pastreze secrete ritualurile pentru a permite candidatilor sa traiasca la intensitate maxima aceasta experienta si sa inteleaga ce ii ofera Francmasoneria. De asemenea, acest lucru inseamna respect pentru libertatea membrilor, ca si discretia de a dezvalui identitatea altor francmasoni. Depinde de fiecare initiat alegerea momentului oportun pentru a recunoaste ca este membru al Francmasoneriei, in functie de mediul sau social si profesional.

Francmasoneria nu este o societate oculta
Nu trebuie confundat ocultismul cu ezoterismul. Ocultismul se bazeaza pe practici cu caracter mai mult sau mai putin magic in vreme ce ezoterismul (care literal inseamna cale interioara) este o metoda care se bazeaza pe experienta personala. “Ezoteric” este opus lui “exoteric”, care reprezinta calea exterioara, prin care adevarul este impus celorlalti. In acest sens, Francmasoneria este o societate ezoterica, dar nu oculta.Ritualurile sunt practicate pentru a propune membrilor experiente asupra carora acestia pot medita si lucra in mod liber. Aceste ritualuri sunt indispensabile, daca nu se vrea ca lucrarea sa fie doar intelectuala. Nu numai cuvintele ne fac mai buni, ci si experientele.

Ce poate oferi Francmasoneria
Din cele expuse anterior, se poate intelege ce poate oferi cuiva Francmasoneria, atat la nivel individual, cat si umanitatii in intregime. Pe scurt, este un ghid educational prin care se ofera un mod de viata si o ucenicie pentru a invata ce este libertatea, tinand seama de dimensiunile personalitatii, pe plan emotional catre Fraternitate, pe plan intelectual catre Toleranta iar pe plan spiritual catre Traditii si, facand referire la Fiinta Suprema. Permite celor care doresc sa urmeze o cale mai dificila catre perfectionare. Francmasoneria este deci un loc unde discutiile constructive sunt posibile prin respect reciproc fata de parerile celuilalt. Ceea ce ii uneste pe francmasoni in credinta lor este perfectibilitatea individului si impartasirea experientelor. Prin lucrarea masonica si prin comportamentul activ si responsabil, Francmasoneria isi propune sa daruiasca lumii exterioare Dreptate, mai multa Toleranta, mai multa Bunatate si Dragoste frateasca.

Francmasoneria este o asociaţie a constructorilor (masoni) de elită, zişi „maeştri ai pietrei libere” (magister lathomus liberarum petrarum, mestre de pere franche, mason of free stone). „Piatra liberă” era o piatra capabilă de dăltuire fină şi fasonare, care trebuia să aibă anumite calităţi: cu granulaţie fină, uniformă şi suficient de moale pentru a nu se aşchia ori crăpa; în general calcare sau gresie. Lucrătorii capabili să creeze în ea sculpturi şi dantelării fine erau numiţi „masoni” şi constituiau elita breslei constructorilor, spre deosebire de zidarii propriu-zişi, numiţi ligiers sau layers. Ulterior, după 1396, aceşti masoni îşi adaugă porecla pietrei, devenind ffre maceons, apoi frank mason, free mason, free-mason şi freemason. Adăugirea e mai interesantă decât pare, deoarece ea îşi revendică adjectivul free sau franc, adică „liber”, care în Evul Mediu anglo-normand desemna pe cineva scutit de dările feudale.

Cuvântul francmason, încetăţenit la noi prin sec. al XVIII-lea de un cleric, vine pe filiera franceză; dar şi în celelalte mari limbi europene sensul termenului este identic: freemason (în engleză), Freimaurer (în germană), liberi muratori (în italiană).

Situaţia privilegiată a acestei asociaţii a constructorilor medievali – căreia putem să-i spunem fără teamă: breaslă – vine din faptul că membrii ei erau constructorii bisericilor şi ai catedralelor. Toate domurile şi catedralele artei gotice au fost ridicate de francmasoni. În perioada sec. al X-lea – sec. al XVII-lea aceasta a fost principala îndeletnicire a Francmasoneriei, căreia i s-a spus Francmasoneria operativă.

Francmasoneria operativă este, ca orice breaslă medievală, o societate secretă. Regăsim cu claritate în cadrul ei cele două mari strategii ale oricărei societăţi secrete: iniţierea ezoterică şi jurământul de păstrare a secretului. Membrii aveau, de asemenea, parole, semne, vestimentaţie specială, un alfabet secret. În stadiul operativ, societatea masonică a avut – repet, ca orice breaslă – numai două sau trei grade: ucenic, calfă; sau ucenic, calfă şi maestru (meşter). În Anglia şi Scoţia se cunoşteau doar două grade, pe când în Germania organizaţiile de Steinmetz (cioplitori în piatră), mult mai bine structurate, aveau şi gradul trei, cel de maestru.
Acestea au rămas până astăzi primele trei grade ale tuturor riturilor masonice si alcătuiesc aşa-zisa Francmasonerie albastră, temelia şi temeiul oricărei Francmasonerii regulare din lume.

Pentru ce se asociau constructorii/zidarii? Scopul primordial, atestat la toate breslele, era păstrarea şi transmiterea sub control a secretului profesional. Această operaţiune avea şi o dimensiune spirituală: exista un ritual simbolic, un simbolism al obiectelor (mai ales al uneltelor de zidărie) şi un mit fundamental, care la început a fost creştin: hagiografia celor „patru încoronaţi” (quatuor coronati), zidari martirizaţi în vremea lui Diocleţian. Ulterior, după dispariţia Francmasoneriei operative, mai precis după 1725, se va instala drept mit fundamental legenda asasinării lui Hiram.

Deoarece erau constructori de zidiri sfinte, francmasonii au avut totdeauna o situaţie privilegiată. Ei s-au aflat mereu pe primul loc în topul breslelor medievale. În sec. al XVI-lea, însă, odată cu extinderea stilului renascentist în arhitectura sacră occidentală şi odată cu tipărirea primelor cărţi de arhitectură, secretul profesional a fost puternic afectat. Dar, în zone precum Scoţia, breasla constructorilor înfloreşte şi cunoaşte dezvoltări interesante, evoluând către ezoterismul speculativ. Totuşi, spre sfârşitul sec. al XVII-lea, în întreaga lume civilizată breasla constructorilor decade văzând cu ochii. Doar privilegiile ei rămân.

Prestigiul Francmasoneriei operative, precum şi incontestabilele sale autonomii faţă de autorităţile statale au atras în lojile constructorilor tot mai mulţi aristocraţi si oameni de cultură. Aceştia nu erau meşteşugari zidari, ei căutau un loc unde să se poată perfecţiona spiritual în libertate, egalitate si fraternitate, fără teamă de cenzura statului autocrat. La început, non-meşteşugarii s-au numit masoni acceptaţi. La sfârşitul sec. al XVII-lea, masonii acceptaţi erau deja majoritari în loji. Acum este momentul când Francmasoneria se transformă dintr-o societate operativă într-o societate speculativă, adică în ceea ce ea este astăzi. Nu am înţelege, însă, fenomenul în complexitatea lui dacă am ignora aportul lojilor militare, fundamental pentru difuziunea entităţilor speculative. Existenţa şi activitatea foarte vie şi bine organizată a lojilor militare ne obligă să luăm în considerare asocierea timpurie a Francmasoneriei, încă din stadiul operativ, cu Ordinele cavalereşti medievale, ceea ce a legat această breaslă de practica vieţii şi a fraternităţii militare.

Se consideră că prima Mare Lojă a Francmasoneriei speculative s-a constituit la Londra, pe data de 24 iunie 1717. Actul normativ fundamental care a reglementat activitatea acestei prime Mari Loji (denumita Loja-mamă a lumii) s-a intitulat Constituţii, adică “întocmiri, organizări” (din latinul constitutio-onis). Constituţiile, cu titlul complet “The Constitutions of the Free-Masons, Containing the History, Charges, Regulations of that Most Ancient and Right Worshipful Fraternity”, au fost redactate în anul 1723 de James Anderson, ajutat de Jean-Théophile Désaguliers, apoi revizuite tot de Anderson în 1738.

Francmasoneria speculativă este o societate iniţiatică formată din oameni liberi cu scopul de a lupta împotriva răului, descendentă din breasla constructorilor de biserici şi posedând propria ei mentalitate. Termenul „speculativ” se referă la trecerea de la stadiul de lucrare fizică la stadiul de lucrare metafizică.
Această organizaţie este responsabilă pentru Declaraţia Drepturilor Omului şi pentru elaborarea conceptului modern de democraţie.

Francmasoneria speculativă nu este nici religie, nici semi-religie (cum au numit-o unii). Ea orientează individul către săvârşirea faptei bune şi îl îndeamnă să se desăvârşească încontinuu; funcţionând exact ca o fraternitate de luptă contra răului. Tocmai pentru că nu este religie, ea cere tuturor candidaţilor să posede o religie, adică să creadă într-o Fiinţă Supremă.

Faţă de secolele trecute, astăzi Francmasoneria nu se mai declară societate secretă, ci discretă. Grupurile sociale cele mai active sunt oamenii politici, bancherii, oamenii de afaceri, oamenii de cultură, structurile militarizate, justiţia şi mişcarea sindicală.

Henry Wilson Coil a încercat, în Enciclopedia sa, o definire exhaustivă a Francmasoneriei din toate timpurile şi de pretutindeni: “Francmasoneria este un ordin fratern al bărbaţilor unde există jurământul de păstrare al secretului; ea derivă din fratria medievală a masonilor operativi; recunoaşte cele mai multe din vechile lor hrisoave (Ancient Charges – termen special în Masonerie, n.n.), legi, obiceiuri şi mituri; este loială faţă de guvernul civil pe teritoriul căruia se află; inculcă virtuţi morale şi sociale prin utilizări simbolice ale uneltelor cioplitorilor de piatră şi prin alegorii, convenţii şi îndatoriri; ai cărei membri sunt obligaţi să respecte principiile iubirii fraterne, egalităţii, ajutorului şi sprijinului mutual, al secretului şi încrederii; ei au mijloace secrete de a se recunoaşte unul pe altul ca masoni pretutindeni în lume; şi se întâlnesc în loji care sunt conduse oarecum autocrat de un Maestru Venerabil ajutat de Supraveghetori, unde candidaţii, după o cercetare a calităţilor lor mentale, morale şi fizice, sunt admişi oficial ca membri ai Societăţii în ceremonii secrete bazate parţial pe vechile mituri ale breslei constructorilor.”